Voimavaroja heikompiin hetkiin

Kuljet polkuasi, seuraat unelmaasi ja hups, löydätkin itsesi tien vierestä – tai ehkä jopa tipahdit tien viereiseen ojaan. Mitäs sitten tehdään? Ihan tuttu juttu varmasti jokaiselle, kun elämä tarjoilee niitä heikompia hetkiä, jolloin mietit: “Kuka olen, mistä tulin ja mihin ihmeeseen olen oikein menossa?”

Kun elät tuttuja rutiineja ja käyt töissä tutussa työpaikassa, huonompinakin päivinä juuri rutiinit pitävät sinut polulla ja hommat kyllä sujuvat ja menevät eteenpäin. Mutta kun olet hypännyt yrittäjäksi, vapaaehtoisesti luopunut tutuista rutiineista, ei yhtäkkiä olekaan niitä turvallisia asioita ympärillä, joihin tarrata. Pitää luoda nekin uudestaan ja itse.

Itse tunnistan näitä sivupolkuja tallanneeni tasaisin väliajoin menneen vuoden aikana. Useasti olenkin pysähtynyt sen äärelle, kuinka hullunkurista onkaan, että ihminen, joka työkseen vahvistaa ihmisten voimavaroja ja treenaa ajattelua kohti rakentavia ja positiivisia ratoja, on välillä itse ihan kuutamolla omien voimavarojensa ja ajatustensa kanssa. Mutta tässähän se juju ihmisenä olemisessa onkin. Kaikilla on huonoja päiviä ja fiiliksiä. Kaikki ovat välillä hukassa itsensä kanssa ja epävarmoja taidoistaan. Se vaan kuuluu elämään ja se tulee hyväksyä. Usein sanotaan, että ensimmäinen askel parantumiseen on asian myöntäminen ja hyväksyminen. Ja kaava pätee myös tässä: kun tulet tietoiseksi omista ajatuksista ja tunnetiloista, voit lähteä vaikuttamaan niihin.

Miten löytää takaisin polulle?

Itsellä resepti menee niin, että kun tunnistan vireystason notkahduksia ja siitä seuraavia negatiivisia tunnetiloja, kuten “en osaa, en pysty, en halua, en jaksa”, lähden aktiivisesti miettimään menneitä päiviä ja mahdollisesti näitä tunteita laukaisevia tekijöitä. Nyt esimerkiksi tiedän, että viimeviikkoinen muutto on vienyt voimavarojani tavallista enemmän ja on ihan luonnollista tuntea väsymystä ja vaikeutta tarttua asioihin samalla tarmolla kuin normaalisti. Jo se auttaa kummasti, kun tunnistaa selittäviä tekijöitä omille tuntemuksilleen. Ihminen tykkää etsiä ja löytää syy-yhteyksiä asioihin. Aina ei heti tunnista mitään selkeää syytä ja sekin on ihan ok. Usein aika kyllä kertoo, mistä on kyse.

Kun olen tunnistanut oloni taustalla olevia tekijöitä, seuraa itselleni vaikein kohta. Tulee olla armollinen itselleen ja sanoa, että on ihan ok. olla vähän väsynyt, kun on juuri muuttanut omakotitalon verran tavaraa uuteen osoitteeseen. Pitäisi siis ymmärtää, hyväksyä ja sallia se, ettei ole joka hetki 24/7 ja 365 päivää vuodessa huippuvedossa. Se on todella vaikeaa, sillä yhteiskunta pyörii tehokkuusajattelussa ja meissä jokaisessa asuu varmasti se tunnollinen suorittaja, joka pyrkii täyttämään näitä vaatimuksia parhaansa mukaan.

Voimavarojen tankkausvinkit

No mitä silloin tehdään, kun ei ole ihan parhaassa vedossa ja energiat ovat vähissä. No silloin olisi hyvä pysähtyä vetämään henkeä, levätä hieman ja täyttää uudestaan energiavarastojaan. Tähän hommaan tulee löytää juuri itselleen sopivat jutut. Juju on kuitenkin siinä, että pysähdyt tunnistamaan tilanteen ja haet siihen tietoisesti parannusta. On tilanteen vaatima lääke sitten lepo tai mielekäs tekeminen.

Tässä oma suosikkilistani voimavarojen tankkaukseen huonoina hetkinä – lainaa vapaasti omaan käyttöösi:

1. Soittele lemppari-ihmisillesi

Olen parin päivän aikana puhunut puhelimessa viiden ihanan, minua aina nostavan ja eteenpäin tsemppaavan ystäväni kanssa. Rehellisyys, aitous ja huumori näyttelevät näissä puheluissa aina isoa roolia. Kerron suoraan, että nyt on kuule heikko hetki menossa ja samaan hengen vetoon sanon, että sehän nyt on ihan tyhmää, koska oikeasti asiat ovat useimmiten pohjimmiltaan ihan hyvin. Ystävältä saa kuitenkin luvan olla välillä allapäin ja ystävät tietävät ja muistavat (ja muistuttavat), että kohta lennät taas, vaikka tänään siivet ovat vähän huterat. Ja sitten itselleen voi jo vähän nauraakin. Eikä se fiilis siitä välttämättä heti palaa positiivisen puolelle, mutta kyllä kiitollisuus kummasti lisääntyy, kun ymmärrät kuinka upeita ihmisiä sinulla on ympärilläsi.

2. Vietä aikaa luonnossa (ja eläinten seurassa)

Olin aika city-ihminen ensimmäiset 35 vuotta elämästäni. Ei juuri vaellukset ja metsät kiinnostaneet. Meille muutti kolme vuotta sitten koira ja oma taka-ajatukseni olikin, että sen jälkeen minun on pakko viettää enemmän aikaa ulkona ja luonnossa. Metsästä tuli heti suosikkini, koska siellä saa liikkua niin koira kuin minä vapaammin. Ja kuin varkain, minusta kuoriutui kunnon metsäfani ja luonnossa liikkuja. Eläimen omistamisessa on myös jotain todella palkitsevaa ja rauhoittavaa. Nykyään, jos kaipaan piristystä, tiedän löytäväni paremman olon luonnosta ja oman koiran seurasta.

3. Avantouinti

Tämäkin harratus löytyi vasta muutama vuosi sitten. En tiedä montaakaan asiaa, jossa saavuttaa samaan aikaan syvän rentoutuneisuuden ja raukeuden tilan yhdistettynä pirteyteen ja virkeyteen. Toimii aina, kokeile ihmeessä.

4. Lukeminen

Tässä puuhassa kuulostelen itseäni ja mietin, mikä on juuri kuhunkin hetkeen ja fiilikseen sopivaa luettavaa. Itsellä lukulistalla on kevyitä viihderomaaneja, ammattillisia tietokirjoja sekä filosofisia elämäntaito-opuksia.

5. Esa Saarisen Filosofia ja systeemiajattelun luentosarjat YouTubesta

Kuulin Esaa ensimmäisen kerran vasta syksyllä 2017 bisnesseminaarissa. Vaikutuin hänen tavastaan ajatella ja sanoittaa asioita. Sain vinkin vierustoverilta Youtubesta löytyvistä Esan Filosofia ja systeemiajattelun luentosarjoista, jotka on nauhoitettu Aalto yliopistossa. Itselle nämä toimivat kuin häkä. Aina jos meinaa oma paikka ja merkitys kadota, löydän sen taas nopeasti Esan pohdintojen seurasta.

6. Netflix-sarjat

Itsellä on useimmiten katsonnassa joku lempparisarja, jonka puoleen voi kääntyä, kun on energiat lopussa ja aivot kaipaavat totaalista tyhjäkäyntiä. Välillä menee viikkoja, etten ehdi istahtaa sarjan äärelle, mutta jo ajatus siitä, että siellä se odottelee, rentouttaa kummasti.

7. Käytä taitojasi

Tämä tepsii ennen kaikkea siinä kohdassa, kun itsetunto ja usko omiin kykyihin on koetuksella. Muistele, missä olet hyvä ja minkä tekemisestä nautit ja tee sitä. Yrittäjänä saattaa tulla aikoja, kun joudut tekemään hetken aikaa pakollisia yrityksen pyörittämiseen kuuluvia asioita, joista et niin nauti, mutta ne on vain pakko tehdä. Sama pätee työssä. Välillä tehdään pakollisia ja puuduttavia rutiineja. Jos tällainen kausi venyy pitkäksi, motivaatio ja itseluottamus saattaa kärsiä. Hakeudu siis mahdollisimman nopeasti sen pariin, missä olet parhaimmillasi. Itselläni takuuvarma piristysruiske ja motivaattori on ihmisten seura ja valmentaminen.

8. Auta muita

Ihminen haluaa kokea itsensä hyödylliseksi ja arvokkaaksi. Jokainen haluaa, että omalla tekemisellään on joku tarkoitus. Nopein tie tähän tunteeseen on auttaa toista ihmistä. Tässä käy ihan pieni ja arkinen teko, kuten oven auki pitäminen seuraavalle. Tai jos sinulla on joku taito, jonka avulla voit auttaa muita, käytä sitä. Itse ajattelin hyödyntää ”huonoa päivääni” jakamalla tunteeni ja ajatukseni kanssasi. Toivon, että olet saanut tästä edes vähän paremman olon omaan ei-niin-hyvään päivääsi.

Rohkeushypystä voimavaroja myös sinulle ja yrityksellesi

Aina eivät omat voimavarat riitä, ja kaipaa vähän ulkopuolista tsemppaajaa. Rohkeushyppy valmentaa elämän kestäviä ihmisiä ja tulevaisuuden kestäviä organisaatioita. Katso, löytyykö palveluista juuri sulle sopiva kokonaisuus tai ole yhteydessä, niin mietitään yhdessä, miten saat omat voimavarasi parhaaseen mahdolliseen käyttöön.

Henkilökohtainen valmennus ja ryhmävalmennus
Yrityksille suunnatut valmennukset 

Tutustu asiakkaiden kokemuksiin valmennuksista.
Tutustu valmentajaan – Rohkea Reetta ja hänen henkilökohtaiseen muutosmatkaansa.

Voimavaroja arkeen ja muutoksiin Rohkeushypyn Facebookista ja Instagramista