Jalosta ideasi timanteiksi

Ideointiprosessi on aina kiehtonut minua. Itse olen aina valmiina ideointisessiolle ja lähden niihin mukaan missä vain, milloin vain. Yksi vahvuuteni on ehdottomasti kyky tuottaa hyvin (lue: joskus liiankin) mielikuvituksellisia ideoita. Ja niitähän riittää. Ideoita syöksee mieleni sopukoista jatkuvana sarjana. Ei siis ole mikään ihme, että liiketoiminnan kehittäminen ja uuden innovointi on aina vetänyt minua puoleensa.

No jokainen tietää, että vaikka kasa ideoita on jo edistystä, siitä on vielä pitkä matka käytännössä toimivaan ratkaisuun. Miten jalostaa ideat timanteiksi? Tässä kuvattuna yksi oma ideointiprosessini ja vinkit omassasi onnistumiseen. 

Ideointiprosessi yrityksen nimen taustalla

Kun perustat yrityksen, yksi tärkein ja vaikein etappi on täydellisen, kuvaavan ja mieleenpainuvan nimen löytäminen. Oma prosessini kesti reilun kuukauden.

Aina kun on kyse jostain luovasta ideasta tai isosta päätöksestä, odotan oikeaa tunnetta juuri niin kauan kuin siihen menee. En odottele sitä sormia pyöritellen, vaan tarjoilen mielelle vaihtoehtoja ja työstän asiaa aktiivisesti. Mutta päätös, se on silkkaa intuitiota ja sen tuntee joka solussa, kun palat loksahtavat paikoilleen. Niin kävi yritykseni nimenkin kanssa.

Tärkeimmät työkalut aktiivisen mielen lisäksi olivat iso valkoinen paperi ja värikkäät tussit. Kun olin ensin pyöritellyt nimiä mielessäni, lähdin kirjoittamaan niitä paperille täysin epämääräisessä järjestyksessä. Samalla nimet saivat uusia muotoja, kun yhdistelin niitä paperilla. Tämän lisäksi puhuin aiheesta ja nimivaihtoehdoista kaikille ystävilleni (ja satunnaisille vastaantulijoille) ja pallottelimme niitä yhdessä. Monesti tunsin olevani lähellä ratkaisua, mutta se karkasi aina käsistäni ja tunne nimestä pysyi makuuni liian laimeana.

Elin tässä vaiheessa tovin, monesti tuskastuen koko prosessiin. Olin varma, etten koskaan pääsisi tavoitteeseen. Ja sitten tuli se päivä, jolloin kaikki oli kirkasta ja selkeää. Miten en ollut jo aikaisemmin tajunnut sitä. Rohkeushyppy. Täydellinen nimi kaikelle sille, jota maailma mielestäni tarvitsee, sille, mitä yritykseni haluaa ihmisille tarjota. Kaiken lisäksi nimi oli samalla kuvaus yrityksen synnystä – kaikki kun alkoi Reetan rohkeushypystä.

Vasta jälkeenpäin tajusin tämän. Olin huhtikuun lopulla kirjoittanut Facebookiin ystävilleni irtisanoutuneeni töistä seuratakseni unelmaani omasta yrityksestä. Ja miten olinkaan nimennyt kirjoituksen: Rohkeushyppy. Niinpä, usein vastaus todella löytyy hyvin läheltä. Usein ne kaikki ovat jo sinussa, sinun tulee vain pysähtyä ja hiljentyä niitä kuuntelemaan.

Oma kaavani ideoiden jalostamiseen:

  1. Kirkasta tavoite – Esim. nimi yritykselleni
  2. Suuntaa tietoinen mielesi kohti tavoitetta – pyöritä sitä aktiivisesti mielessäsi (kun teet näin, valjastat samalla myös alitajunnan avuksesi)
  3. Kirjoita, piirrä, maalaa – mikä apuväline ikinä auttaakaan sinua hahmottamaan asiaa lisää
  4. Sparraa eri vaihtoehtoja muiden kanssa
  5. Hiljennä tahtia, jotta kuulet, kun oikea vastaus on käsilläsi

Ja tadaa – vihdoin koittaa se päivä, kun tunnet ja tiedät ideasi olevan valmis toteutukseen. Useimmiten se on versio 1.0, mutta kaikkein tärkeintä on, että voit lähteä sen kanssa eteenpäin ja jalostaa sitä tarvittaessa matkan varrella.

Walt Disneyn ideointiprosessi -harjoitus

Yksi suosikkini on luovan neron, Walt Disneyn menestyksen malli. Hän on kuvannut omaa ideointiprosessiaan seuraavasti:

  1. Ensin hän lähtee unelmoimaan täysin ilman rajoitteita ajatuksella “Jos kaikki olisi mahdollista”.
  2. Seuraavaksi hän ottaa kriitikon lasit silmilleen ja karsii unelmista turhia rönsyjä, hio timanttia. Kun idean kypsyttely on valmis,
  3. Hän hyppää realistin saappaisiin ja lähtee pohtimaan, miten tämä on mahdollista toteuttaa tehokkaasti ja yksinkertaisesti.
  4. Henkilökohtainen bonukseni harjoitukseen on mennä lopuksi vielä kerran unelmoimaan. Se on kuitenkin se tila, joka motivoi eniten ja auttaa näin viemään ideat käytäntöön.

Harjoitus kannattaa tehdä kehoa ja tilaa hyödyntäen niin, että valitset lattialta 3 eri kohtaa, joihin siirryt vuorotellen unelmoimaan, kriittisesti tarkastelemaan sekä realistisesti toteuttamaan. 

Tämä harjoitus todella toimii ja olen sen avulla kehittänyt Rohkeushyppyä ensimmäisen vuoden aikana useasti. Harjoituksen avulla on mahdollista saavuttaa nopeasti ja tehokkaasti kasa ideoita ja käsitellä niitä sitten kirkkaammaksi ja suunnitella askeleet niiden täytäntöön panoon. Testaa itse, niin tiedät.

Kaipaatko lisää ideoita liiketoimintasi tai henkilökohtaisen suorituskykysi kehittämiseksi? Ideoidaan yhdessä.
Tutustu Rohkeushypyn :

Yrityksille suunnatut valmennukset 
Henkilökohtainen valmennus ja ryhmävalmennus

Tutustu asiakkaiden kokemuksiin valmennuksista.
Tutustu valmentajaan – Rohkea Reetta ja hänen henkilökohtaiseen muutosmatkaansa.

Voimavaroja arkeen ja muutoksiin Rohkeushypyn Facebookista ja Instagramista