mita_opin_rohkeudesta

Mitä opin itsestäni ja elämästäni tänään?

Kuulin eilen ihanaa, ihanaa, viisasta ihmistä, Perttu Pölöstä. Tarvitsin Perttua juuri nyt enemmän kuin koskaan. Sen jälkeen, kun hyppäsin yrittäjäksi keväällä 2017, kun Rohkeushyppy sai alkunsa, olen käynyt läpi paljon erilaisia tunteita. Kuvasin eilen fiilistäni tapaamilleni ihmisille jotenkin tähän tyyliin: “No, tätä tämä yrittäjän elämä on, joka toinen päivä olet ihan fiiliksissä ja innoissaan unelmasi tavoittelusta, ja joka toinen päivä mietit, mitä hittoa tuli silloin keväällä 2017 oikein tehtyä ja tuleeko tästä ikinä mitään”. Sain paljon samankaltaisia vastauksia myös muilta yrittäjiltä. Minut pysäytti kuitenkin erään ihmisen kommentti: “No yrittäjänä sulla on kuitenkin 50% niitä hyviä päiviä, itse työssä käyvänä joka päivä on sellainen fiilis, että ei tästä tule mitään”. Okei, tämä oli varmasti sarkastinen heitto, mutta käynnisti itselleni ison oivalluksen. Tuo on juuri se syy, jonka vuoksi hyppäsin rohkeasti kohti omaa unelmaa, itseni näköistä elämää. Kestän kyllä jokaiseen ihmiselämään kuuluvia  negatiivisia tunteita, epäilyjä ja pelkoja, kunhan vastapainona on rohkeutta, itsensä kuuntelua ja itsensä toteuttamista. Tämä oli hyvä muistutus itselleni ja halusin jakaa sen myös sinun kanssasi. Millaista elämää itse elät tällä hetkellä? Miten omat “prosenttisi” jakautuvat? Voisitko ottaa rohkeita askeleita kohti itsesi näköistä elämää?

Rohkeutta on…

Tänään aamulla tuli sellainen olo, että nyt täytyy vähän jatkaa omien ajatusten, oivallusten ja tunteiden tutkimista. Vastasin muutamaan “Voimauttavat kysymykset” -korttien kysymykseen. Suurin oivallus ja oikeastaan koko Rohkeushypyn ja henkilökohtaisen rohkeushyppyni visio kirkastui tämän kysymyksen kohdalla:

“Mikä on rohkeinta mitä olen tehnyt ja miltä minusta silloin tuntui?”

Vastasin: Lähtenyt yksin ulkomaille, antanut mieheni lähteä yksi ulkomaille. Kertonut avoimesti, mitä ajattelen ja miltä minusta tuntuu. Asettanut rajoja siihen, miten minua saa kohdella. Sanonut “ei” ihmisille ja asioille, jotka eivät enää kuulu polulleni. Olla äiti. Paljastaa heikkous ja keskeneräisyys.

Tunne näissä hetkissä on ollut: sisäinen voima, rauha, oikeudenmukaisuus, hyvä tunne. Samalla kuitenkin herkkä, haavoittuva ja nöyrä. Ja sitten viimeiseksi kirjoitin paperille sanan “rohkea” – laitoin kuitenkin sen perään kysymysmerkin. Onko tämä rohkeutta? Kai se on. Sitä aitoa, todellista ja tavallista rohkeutta olla inhimillinen ihminen. Ei mitään suurta sankaruutta.

Tärkeimmät oppini elämässä

Korteissa oli myös toinen tärkeä kysymys, joka vei minut samojen teemojen äärelle.

“Mitkä ovat olleet tärkeimmät opin hetket elämäni varrella ja mitä olen oppinut niistä?”

Aika pian huomasin suuntaavani ajatukset yllä oleviin hetkiin. Tärkeimmät oppini olen saanut silloin, kun olen osoittanut suurinta rohkeutta omassa elämässäni – olla oma itseni kaikkine puolineen, pitänyt kiinni minulle tärkeistä asioista ja avoimesti kertonut tämän maailmalle. Nuo hetket ovat osoittaneet minulle, että minä pystyn, minä osaan, minä riitän ja minä saan. Seison omilla jaloillani. Ja kun katson näitä oppeja, näen samalla peilikuvan suurimmista peloistani: en pysty, en osaa, en riitä, en saa.

Sisäinen vahvuus vie läpi epävarmuuden aikojen

Kuinka tärkeää onkaan saavuttaa sellainen sisäinen vahvuus, että voit seisoa omilla jaloillasi maailmassa, jossa elämme muutoksen murroksessa. Kun et saa mitään takeita siitä, mihin suuntaan asiat ympärilläsi menevät, eikö kannattaisi kääntää katse sisimpään ja tehdä itsestäsi vahva, omilla jaloillaan seisova ja kuitenkin epätäydellinen ja haavoittuva ihminen. Vain näin saat luotua vahvistavan ja arvostavan yhteyden itseesi ja muihin ihmisiin. Inhimillisyydessä ja kyvyssä olla oma itsesi piilee suurin rohkeus.

Sinä osaat, sinä pystyt, sinä riität, usko itseesi. Ollaan yhdessä rohkeita.
Rakkaudella Reetta – välillä tosi rohkea, välillä ihan nössö

Ollaan yhdessä rohkeita

Yksin ei aina osaa ja jaksa. Juuri sen vuoksi Rohkeushyppy sai alkunsa. Haluan mahdollistaa ihmisten muutosta tulla yhä rohkeammaksi omassa elämässään. Haluan mahdollistaa työyhteisöjen muutosta tulla yhä rohkeammaksi yhdessä. Rohkeushyppy tarjoaa työkaluja tähän elämänmittaiseen kasvuprosessiin. Hyppää rohkeasti matkaani!

Tutustu asiakkaiden kokemuksiin valmennuksista.
Tutustu valmentajaan – Rohkea Reetta ja hänen henkilökohtaiseen muutosmatkaansa.

Voimavaroja arkeen ja muutoksiin Rohkeushypyn Facebookista ja Instagramista

Kommentoi