omat_menestystekijat_rohkeushyppy

Pia Edmanin rohkeushyppy startup-yrittäjäksi

Rohkeushyppy tapaa säännöllisesti upeita tyyppejä, oman elämänsä sankareita, jotka ovat rohkeasti toteuttaneet henkilökohtaisia unelmiaan – niitä pieniä ja suuria, hyvää tekeviä muutoksia omassa elämässään. Rohkeushyppy esittelee blogissaan rohkeushyppääjiä ja heidän tarinoitaan. Toivottavasti myös sinä saat niistä rohkeutta ja voimavaroja omiin muutoksiisi.

Pia_taiko

Ensimmäinen rohkeushyppääjämme on Pia Edman, Taikon toinen perustaja ja omistaja. Taiko on taidekauppa verkossa, joka tekee aidon suomalaisen taiteen ostamisen helpoksi ihan jokaiselle – niin yksityisille kuin yrityksille. Taiko tukee samalla suomalaisten taiteilijoiden työtä tarjoamalla helpon kauppapaikan teoksille, jotka saattoivat ennen kerääntyä varastoon eivätkä löytäneet väylää ostajien luokse. Taikossa on tarjolla yhteensä 5000 taideteosta noin 500 taiteilijalta: maalauksia, grafiikkaa, valokuvataidetta ja veistoksia eri hintaluokissa. Sekä teoksiin tutustuminen että niiden ostaminen tapahtuu verkossa. Sen jälkeen teokset toimitetaan asiakkaan kotiovelle tai sovittaessa seinälle saakka. Taiko on perheyritys, sillä Pia omistaa sen yhdessä miehensä Patrik Edmanin kanssa. Myös Patrikin sisko Mikaela Edman työskentelee yrityksessä.

Kerro hieman omasta Rohkeushypystäsi?

Olen toiminut aiemman työurani markkinointiviestinnän parissa sekä työntekijänä että yrittäjänä omassa viestintäyrityksessä. Syksyllä 2016 tein oman rohkeushyppyni. Irtisanouduin silloisesta vakituisesta työstäni helsinkiläisessä mainostoimistossa ja perustin mieheni kanssa Taikon.

Mistä idea lähti liikkeelle?

Koko idea lähti liikkeelle kohtaamisesta erään taidemaalarin kanssa, jolle olimme tekemässä verkkosivuja. Hän kertoi siitä, kuinka hänen ammattitaitonsa ja intohimonsa on maalaamisessa ja taiteen luomisessa, eikä hänellä olisi resursseja ja osaamista sen myyntiin ja markkinointiin. Keskustelu hänen kanssaan sai minut ymmärtämään, kuinka paljon voisin omalla markkinointiviestinnän ammattitaidollani auttaa häntä ja muita taiteilijoita. Tästä lähti syntymään idea verkkokaupasta, joka yhdistäisi taiteilijoiden teokset halukkaiden ostajien kanssa ja tekisi taiteen ostamisesta nykyaikaista, digitaalista ja helppoa. Aika pian sen jälkeen käärittiin hihat ja lähdettiin toteuttamaan ideaa.

Miksi hyppäsit vakityöstä yrittäjäksi?

Kyllä kaiken taustalla oli Taikon liikeidean syntyminen ja halu panostaa siihen täysillä. Yritin hetken aikaa jatkaa työtäni mainostoimistossa ja autella siinä ohessa Taikossa, mutta tilanne kävi omien resurssien kannalta mahdottomaksi. Ymmärsin, että minun tulee tehdä rohkea päätös ja keskittää panokseni täysillä Taikon kehittämiseen. Eteenpäin ajoi kiinnostus tehdä töitä Taikon vision eteen – usko siihen, että voin todella oman ammattitaitoni kautta tehdä kulttuuriteon suomalaisen taiteen hyväksi. Meillä on annettavaa tälle alalle. Aitoa taidetta ei enää osteta, koska sitä ei ollut helposti saatavilla. Sen sijaan ihmisten seinät täyttyivät Ikean julisteista tai styroksiin pingotetuista kankaista.

Mistä tiesit, milloin on oikea aika muutokselle?

Yritin sinnitellä mahdollisimman pitkään vakityössäni mainostoimistossa, jotta koko perheen talous ei riippuisi uudesta yrityksestämme. Itselleni suurin draiveri lopulliselle muutokselle oli kuitenkin pakko tehdä valinta oman jaksamisen kannalta. Koska intohimo ajoi tekemään töitä Taikon eteen, oli oman jaksamisen kannalta välttämätöntä luopua vakituisesta työstäni. Päätöstä helpotti myös se, että työnkuvani muuttui samaan aikaan paljon, eikä se enää motivoinut minua samalla tavalla kuin ennen. Intuitio tiesi jo paljon ennen järkeä, että muutos on tehtävä. Toki prosessiin kuuluu oma aikansa plussien ja miinusten miettimiselle ja päätökseen valmistautumiselle. Itse päätöksenteon hetki on jäänyt, niin tässä kuin aikaisemmissakin isoissa päätöksissäni, elävästi mieleen – ennen kaikkea siitä seurannut valtava helpotuksen tunne. Tiesin heti tehneeni täysin oikean päätöksen.

Mitä rohkeushyppy mielestäsi vaatii?

Aika usein taustalla on sekä taloudellinen että henkinen puoli. Olimme siinä onnellisessa tilanteessa, että olimme jo vuosien ajan säästäneet pääomaa sekä sijoittaneet osakkeisiin. Tämä mahdollisti yrityksen perustamisen omalla rahoituksella. Olen itse yrittäjäsuvusta ja suhteutettuna vanhempieni autoalan yritykseen, jossa on pitänyt panostaa paljon aineelliseen pääomaan, tuntui meidän yrityksen perustaminen suhteellisen vaivattomalta ja riskittömältä. Henkistä varmuutta rohkeushypylle tuo itsensä tunteminen ja sen tietäminen, mitä haluaa tehdä elämässään. Täytyy myös olla yrittäjämäistä asennetta ja valmis tekemään paljon töitä, sillä mikään tule valmiina.

Millaisia tunteita koit oman muutosprosessisi aikana?

Empiminen ja tietynlainen epävarmuus oli päällimmäinen tunne ennen päätöstä. Päätöksen jälkeen tuli heti valtava helpotuksen tunne ja tyytyväisyys. Tiesin, että olin tehnyt oikean ratkaisun. Moni ulkopuolinen koki hyppyni todella suureksi ja ihmetteli, miten uskalsin. Omasta mielestä kyseessä ei loppujen lopuksi ollut mikään suuri asia. Muutos ja nopeat päätökset ovat aina olleet luontaisia minulle. Olen ennenkin lähtenyt tyhjän päälle ja aina asiat ovat järjestyneet. Olen esimerkiksi lähtenyt mieheni kanssa Tanskaan niin, ettei minulla ollut töitä. Hetken päästä molemmilla oli kuitenkin työpaikat ja työskentelimme Tanskassa neljä vuotta. Tämä idea syntyi halusta työskennellä ulkomailla ja sitten vaan lähdettiin rohkeasti toteuttamaan haavetta.

Ylipäätään olen sitä mieltä, ettei kannata pelätä muutosten tekemistä ja antaa sen estää elämästä niin kuin itse haluaa. Ovathan ihmiset tehneet rohkeita muutoksia kautta aikojen.

Luottamusta tarvitaan aina isoissa päätöksissä ja itselleni luottamus omiin rohkeushyppyihin on aina tullut luottamuksesta omaan ammattitaitoon. Uskon myös vahvasti siihen, että kyllä elämä kantaa ja asiat lopulta järjestyvät, kunhan seuraa omaa intuitiotaan.

Mikä on ollut parasta rohkeushypyssäsi?

Kyllä yrittäjyyden tuoma vapaus ja mahdollisuus järjestellä omaa aikaansa on yksi parhaista puolista. Myös se, että saa itse päättää asioista, on minulle todella merkityksellinen asia. Ja ylipäätään se, että tekee itselleen ja on oman itsensä herra, nostaa motivaatiota aivan eri tavalla. Saan myös hyödyntää omaa osaamistani muiden avuksi ja hyödyksi. Sen lisäksi opin joka päivä valtavasti uutta.

annasemerdjiev
Yksi Pian lempiteos Taikon valikoimissa on osuvasti taiteilija Anna Semerdjievin: ”Aamulla mä päätän”

Entä mikä haastavinta?

Kyllähän yrittäjyys vie myös enemmän aikaa ja täyttää elämää kokonaisvaltaisemmin. Välillä tulee lapsilta palautetta, kun työ tulee kotiin iltaisin. Toisaalta, se vapauttaa aikatauluja ja mahdollistaa esimerkiksi olemaan enemmän kotona silloin, kun lapset tulevat koulusta. Taloudellinen epävarmuus on toinen haaste varsinkin alussa. Kun ennen tietty kuukausipalkka tuli säännöllisesti tilille, täytyy yrittäjänä olla koko ajan lisää myyntiä ja asiakkaita tai ei tule palkkaa ollenkaan. Aloitimme täysin tyhjältä pöydältä uudella alalla, joten koko palvelu ja kaikki verkostot sen ympärille on pitänyt rakentaa alusta asti. En ole koskaan ennen työskennellyt Turun seudulla, joten myös kaikki yrityspuolen verkostot piti rakentaa nollasta. Vaikka ala oli meille täysin uusi, otimme heti sen lähtökohdan, ettemme edes yritä olla taideasiantuntijoita. Meillä on selkeä oma rooli taiteen myynnin edistämisessä ja taiteen kuluttajina.

Mikä on neuvosi omaa rohkeushyppyään harkitseville?

Kuka tahansa voi tehdä rohkeushypyn. Se ei ole vain naapurin tai julkisuuden henkilön etuoikeus, vaan myös sinä voit tehdä rohkeita muutoksia ja päätöksiä elämässäsi. Pitää tietää mitä haluaa, ja uskaltaa elää sen mukaan. Kaikista tärkeintä onkin kuunnella itseään ja luottaa omiin tuntemuksiin ja siihen, että elämä kantaa. Ole rohkea!

taiko_patrik_mikaela
Taikon itseohjautuva tiimi – Pia (vas.), Mikaela ja Patrik (vas.) – valmiina tekemään töitä suomalaisen taiteen hyväksi.

Klikkaa tästä itsesi ostoksille taideverkkokauppa Taikoon.

Mielessä oman elämän rohkeushyppy?

Rohkeushypyn henkilökohtaisia voimavaroja lisäävät valmennukset apunasi:

Henkilökohtainen valmennus ja ryhmävalmennus
Yrityksille suunnatut valmennukset 

Tutustu asiakkaiden kokemuksiin valmennuksista.
Tutustu valmentajaan – Rohkea Reetta ja hänen henkilökohtaiseen muutosmatkaansa.

Voimavaroja arkeen ja muutoksiin Rohkeushypyn Facebookista ja Instagramista