Rikasta vuorovaikutusta – näe toisissa hyvää

 

Yhden päätöksen olen tehnyt
ja yritän sen aina pitää;
nousta pikkuasioiden yläpuolelle.
-John Burroughs

Sama ajatus ihastutti, kun kuuntelin filosofi Esa Saarisen luentoa, jossa hän puhui juuri näistä pikkuasioista, asioiden ja ihmisten pintarakenteista, suhteessa oikeasti merkityksellisiin puoliin. Siitä, miten meidän tulisi olla ärsyyntymättä ihmisuhteissa pikkuasioista ja pysähtyä sen sijaan miettimään, mikä todella merkitsee. Esimerkiksi parisuhteessa tulisi aina löytää toisesta se hyvä, johon rakastui. Katsoa häntä hieman vaaleanpunaisten lasien läpi silloinkin, kun arki puskee päälle ja kiireessä saattaa tulla tiuskittua tai muutoin näytettyä ei-sitä-ihan-parasta puoltaan kumppanilleen. Kun kuorit päältä arjessa näyttäytyvää pintaa ja katsot puolisoa arvostavin silmin syvemmältä – sitä miten hän tukee ja rakastaa sinua kaikkine puolinesi vuodesta toiseen ja miten voit aina luottaa häneen tiukan paikan tullen – pikkuasioista tulee todellakin vain vähemmän merkityksellistä pintaa. Usein kuitenkin juuri nämä pikkuasiat saavat tunteet kuohumaan arjessa.

Kannattele muita voimavaroillasi

Kuvittele seuraava tilanne töissä. Yleensä niin mukava työkaveri tulee selvästi huonolla tuulella töihin. Herätyskello on jättänyt soimatta, lapset kiukutelleet ja bussikin oli myöhässä. Jos olet itse hyvällä tuulella, pystyt kannattelemaan toisen kiukkua, ymmärtämään häntä ja sitä, että välillä meillä kaikilla on huonoja hetkiä. Näet pintakiukun ja ärsytyksen läpi sen tärkeän ihmisen, jonka kanssa muodostatte useimpina päivinä toimivan ja tehokkaan tiimin. Ja kun toimit näin, saat toisenkin useimmiten paremmalle tuulelle.

Tiedosta tilanne ja päätä suhtautua siihen rakentavasti

Jos yllä kuvatuissa kohtaamisissa on puolestaan kaksi stressaantunutta ja arjen uuvuttamaa ihmistä, saattaa olla ettei kummallakaan ole kykyä nähdä tilanteen läpi juuri sillä hetkellä. Sen vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että asia tiedostetaan ja sitä tarkastellaan aktiivisesti pidemmällä aikavälillä. Esimerkiksi pienen lapsen uuvuttamat vanhemmat voivat yhdessä keskustella, että elämässämme on nyt tällainen hetki ja se kuuluu asiaan. Yhdessä selviämme myös tästä, sillä päätämme keskittyä niihin asioihin, jotka meillä on hyvin. 

On myös tärkeää kiinnittää huomiota omiin voimavaroihin ja kerätä niitä aina kun se on mahdollista. Se voi olla oma rauhallinen hetki, harrastus tai pidemmät yöunet. Tai yhteinen hetki, pieni irtiotto arjesta, jolloin on taas aikaa nähdä toinen ihminen vähän syvemmältä – kiireen ja väsymyksen aiheuttaman pinnan alta.

Näe toisissa hyvää ja arvokasta

Sama ilmiö toistuu kaikenlaisessa vuorovaikutuksessa ihmisten välillä. Saatat kohdata täysin tuntemattoman ihmisen, joka käyttäytyy omassa kiireessään tökerösti ja tiuskii tuntemattomille vaikka kaupan jonossa. Luonnollinen, biologiastamme ammentava reaktio on tiedostamattaan samauttaa käytöstä ja tulla itsekin huonolle tuulelle. Meille ihmisille on kuitenkin annettu tiedostamisen taito ja sinä voit tuossa hetkessä päättää olla itse ohjaksissa ja hallita mieltäsi, ja tätä kautta myös tunteitasi ja toimintaasi. Voit tietoisesti päättää osoittaa myötätuntoa toiselle ja ajatella: “Hänellä on varmasti ollut huono aamu ja nyt harmittaa. Toivottavasti hänen päivänsä jatkuu paremmin. Lähetän hänelle sanatonta tsemppiä. Kyllä se siitä.” Tämä voi ehkä kuulostaa turhauttavalta ja myötätuntosi ei millään riitä jokaiselle kiukuttelevalle vastaantulijalle. Mutta tiedätkö, kenen voimavarat kuluvat kaikista eniten, jos lähdet kiukkuun mukaan? Sinun ja vain sinun. Sinulla on oikeus ja valta päättää, annatko muiden huonon energian tarttua itseesi ja syödä energiaasi vai näetkö pinnan alle, siihen arvokkaaseen ja hyvään, joka meissä kaikissa ihmisissä asustaa.

Henkilökohtaiset voimavarat tukenasi

Ratkaisevassa asemassa tämänkin onnistumisessa ovat omat voimavarasi. Huolehdi siis itsestäsi ja pidä kiinni arvokkaasta energiastasi. Silloin sinulla on voimaa kannatella itseäsi, ja tarvittaessa myös muita. Ja kun sinulla on välillä se huonompi päivä, tämä myötätunto palaa takaisin luoksesi ja kannattelee vuorostaan sinua.

Rohkeusretriitiltä aikaa ja voimavaroja itselle

Lähde hankkimaan kultaakin kalliimpia voimavaroja itsellesi Rohkeushypyn keväiseen retriittiin lauantaina 14.4. Paraisten saariston lumoavaan luontoon. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä.

Tutustu Rohkeyshypyn valmennuksiin yksityisille ja yrityksille:

Henkilökohtainen valmennus ja ryhmävalmennus
Yrityksille suunnatut valmennukset 

Tutustu asiakkaiden kokemuksiin valmennuksista.
Tutustu valmentajaan – Rohkea Reetta ja hänen henkilökohtaiseen muutosmatkaansa.

Voimavaroja arkeen ja muutoksiin Rohkeushypyn Facebookista ja Instagramista