Rohkeushypyn Joulutempaus 2022 tukee nuoria ja nuorta yrittäjää

Yhteinen Vastuullinen Rohkeus -kiertue Budjettihiiren kanssa

– tarjoaa konkreettista tukea nuorten taloustaitoihin ja uraunelmiin

Marraskuussa luin somessa tutun nuoren yrittäjän, Budjettihiiren Henri Hujalan kirjoituksen siitä, kuinka yrittäjänä on välillä raskasta pysyä valitsemallaan tiellä. Tästä syntyi idea mun ja Rohkeushypyn perinteiselle hyväntekeväisyys-tempaukselle. Päätin lähteä tukemaan nuoren yrittäjän tärkeää ja itsellekin merkityksellistä työtä nuorten rahataitojen parissa. Näin syntyi Vastuullinen Rohkeus-lukiokiertue.

Kun tein oman rohkeushyppyni yrittäjäksi keväällä 2017 oli yksi asia varma, haluan työni ohella tehdä vapaaehtoistyötä nuorten työelämätaitojen ja yrittäjyyskasvatuksen tukemiseksi. Tämä päätös konkretisoitui YES Kummi työnä, josta sain upean valtakunnallisen tunnustuksen (josta olen vieläkin ihan otettu), valinnan Vuoden YES Kummiksi vuonna 2020.

Minulla on ollut myös toinen tärkeä perinne tämän reilu 5-vuotisen yrittäjyyteni aikana. Haluan tehdä joka vuosi konkreettisen hyväntekeväisyys-tempauksen joulun aikaan, joka jakaa rohkeutta, voimavaroja sekä ennen kaikkea iloa ja hyvää mieltä ihmisille.

Budjettihiiri tekee tärkeää nuorten talouskasvatustyötä

Henri kasvattaa nuorten rahataitoja ja kiertää kouluissa puhumassa konkreettisesti ja nuorten maailmaan kohdennetusti oman rahan käytöstä sekä siitä, miten säästäminen ja sijoittaminen lisäävät mahdollisuuksia mennä kohti itseä kiinnostavia juttuja elämässä.

Koska kyseessä on kouluihin tuotettu palvelu, tulee Henrin löytää rahoittajat kiertueelle itse. Some-kirjoituksessa Henri sanoi ääneen lauseen, joka kolahti kaikessa tuttuudessaan myös minuun: “Helpommallakin voisi elämässään päästä, mutta kun on valinnut omaksi merkitykselliseksi tehtäväkseen kiertää kouluissa puhumassa nimenomaan nuorille, tulee sinnikkäästi pysyä valitsemallaan tiellä. Vaikka kaikki pitää nuorten rahataitojen kehittämistä tärkeänä, silti siihen on haastava löytää rahoitusta.”

Tähän lauseeseen kiteytyy niin paljon sitä, mitä kohtaan työssäni työelämä-, ura- ja yrittäjyysvalmentajana viikottain. Ja varsinkin sitä, jota olen omalla urapolullani ja päätökselläni ryhtyä yrittäjäksi joutunut kohtaamaan. Valitettavan usein vaakakupissa on ehkäpä vähemmän yksilöllistä vapautta ja sitä kautta merkityksellisyyttä ruokkiva työ taloudellisen turvan ja kannattavuuden varjolla.

Olisiko mahdollista luoda työelämä, jossa merkityksellisyys ja mielekkyys yhdistyvät kannattavuuteen?

Tämä oli konkreettinen tavoite, jonka asetin omalle yrittäjyydelleen, kun vuonna 2017 irtisanouduin kansainvälisen konsernin asiantuntijatyöstä. Työnkuva, vastuu ja palkkaus olivat monen vuoden pitkäjänteisen työn jälkeen vihdoin kohdillaan. Ja silti jotain puuttui. Koska ihminen kehittyy ja kasvaa koko ajan elämänkokemusten sekä aktiivisen itsensä kehittämisen myötä, on täysin luonnollista, että haluaa urapolun seuraavan tätä kehitystä. Omalla kohdallani se tarkoitti hieman isompaa hyppyä tuntemattomaan – irti vakituisen työn ja palkan turvasta kohti yrittäjyyttä sekä itselleni merkityksellisiä arvoja ja ajatuksia (työ)elämästä.

Henrin ja Budjettihiiren työn koen merkitykselliseksi erityisesti kahdesta syystä. Se tukee nuorten työelämä- ja elämäntaitoja tekemällä tärkeää kasvatustyötä kohtaamalla nuoria heidän kouluarjessaan. Lisäksi taloudellinen perusta on usein suurin este henkilökohtaisen rohkeuden lisäksi siihen, etteivät ihmiset uskalla mennä kohti työelämäunelmiaan. Tämän tiedän hyvin itsekin. Kun noin vuoden suunnittelin ja valmistelin omaa yrittäjäksi ryhtymistä, oli viimeinen ja ratkaisevin asia se, miten talouspuoli hoidetaan. Kun yritykselleni varmistui yksi suurempi asiakkuus, joka toisi perustulon uudelle yrittäjälle, oli rohkeushyppy valmis otettavaksi.

Joulutempaus 2022 yhdistää tärkeät teemat – nuorten raha- ja työelämätaitojen tukemisen

Vastuullinen Rohkeus -lukiokiertueen tavoitteena on kohdata nuoria kouluympäristössä ja tarjota heille yhteistyössä työelämä- ja rahataloustaitoja. Me molemmat pidämme aihetta tärkeänä, jotta nuoret voivat tulevaisuudessa löytää oman paikkansa elämässä ja mennä kohti itselleen tärkeitä (työ)unelmia.

Rohkeushyppy mahdollistaa koulukiertueen lahjoittamalla siihen tarvittavat varat hyväntekeväisyystempauksena.

“On niin merkityksellistä päästä sekä tukemaan konkreettisesti nuorta yrittäjää hänen työssään että samalla jakaa tärkeää sanomaa kymmenille nuorille. Työkaluja, joiden avulla he pystyvät tulevaisuudessa löytämään oman paikkansa työelämässä”, Reetta sanoo.

“Rohkeushypyn jokavuotiset auttamisprojektit ovat huikea osoitus vastuunkantamisesta. Auta, jos voit, ja monet voivat. Erityisesti mieltä lämmittää juuri nuorten auttaminen ja inspiroiminen, koska heillä on koko elämä edessään. He ansaitsevat rohkaisua omalle polulleen. Juuri tätä yhdistää yhteinen Vastuullinen Rohkeus-kiertueemme”, Henri jatkaa.

Konkretiaa nuorten työelämätaitojen tukemiseen yrittäjyyden alkutaipaleelta saakka

Säännöllisten kouluvierailujen lisäksi olen toteuttanut yhteistyössä YES yrittäjyyskasvatusverkoston kanssa Podcastin Yrittäjämaisesta toimintatavasta. Vuonna 2021 oli taas aika viedä nuorten tukemista eteenpäin ja Rohkeushyppy tarjosi työharjoittelupaikan Turun AMK:n opiskelijalle. Yhteistyö Julia Nevan kanssa on jatkunut myös harjoittelujakson jälkeen ja viimeksi marraskuussa kutsuin Julian webinaari-vieraaksi keskustelemaan nuorten ajatuksista työelämään siirtymisestä.

Vuosien varrella olen toteuttanut vuosittaisen hyväntekeväisyystempauksen mm. tarjonnut aikaani avuksi ihmisten joulukiireisiin, maksuttomia uravalmennuksia, kiertänyt pop up -kuoron kanssa laulamassa Turun keskustassa sekä järjestänyt yrittäjäkollega Hanna Pitkäsen kanssa Pop up – Joulurauhan Hansa-kortteliin, tarjoten maksuttomia rentoutusharjoituksia joulukiireiden lomaan.

Haluan muistuttaa jokaista siitä, että aina – useinkaan – hyvän tekeminen ei vaadi ihmetekoja. Ajan antaminen ja yhdessä vietetyt hetket muuttavat maailmaa yksi kohtaaminen kerrallaan.

Mikä Vastuullinen Rohkeus -kiertue?

Rahavointivalmentaja Henri Hujala, Budjettihiiri ja uravalmentaja Reetta Viinanen, Rohkeushyppy lähtevät yhdessä tapaamaan lukiolaisia tarjoten konkreettisia oppeja taloustaidoista sekä rohkeudesta uskoa itseensä ja mennä kohti työelämäunelmiaan. Vaikka kiertue haluaa innostaa ja motivoida nuoria, on kaiken ytimessä vastuullinen rahankäyttö sekä ajatus siitä, että omien unelmien saavuttaminen vaatii sinnikästä omaa toimintaa. Henri on kiertänyt kouluissa aiemmin Oma talous tutuksi -kiertueen kanssa ja Reetta YES Kummina tarjoten työelämä- ja yrittäjyystaitoja nuorille. Nyt he yhdistävät aiheensa ja kohtaavat nuoria kouluissa kevään 2023 aikana.

Mikä Budjettihiiri?

Henri Hujala, Budjettihiiri, inspiroi ihmisiä luomaan omaa juttuaan. Hän on itse elävä esimerkki intohimoisesta oman jutun luojasta, jolle tärkeintä on tehdä merkityksellisiä asioita. Ulkoisin tittelein Henri kuvaa itseään mm. rahavointivalmentajaksi, sporttailijaksi ja sijoittajaksi, aina tapahtumasta ja tilaisuudesta riippuen. Hän aloitti sijoittamisen ja omaan talouteen tutustumisen 15-vuotiaana. Huoli nuorten rahataidoista ja niiden vaikutuksesta nuoren koko elämään siivitti Henrin perustamaan oman talousvalmennusyrityksen, Budjettihiiren.
Tämän avulla hän herättää aatteensa henkiin: halun inspiroida ihmisiä luomaan omaa juttuaan. Henri lanseerasi keväällä 2021 Oma talous tutuksi- koulukiertueen, jonka avulla hän kiertää kouluilla puhumassa nuorille rahasta ja ennen kaikkea sen taustalla olevista uskomuksista.

Tutustu lisää Henriin ja Budjettihiireen tästä.