tullalujaksi_pysyäpehmeänä

Tulla lujaksi, pysyä pehmeänä – mitä voimavaravalmennus on?

Mitä voimavaravalmennus oikein on ja miten se voi auttaa sinua? Sain lahjaksi taulun, johon saa itse kirjoittaa tekstin. Valitsin siihen Tommy Tabermanin sanat:

Tulla lujaksi, pysyä pehmeänä”.

Tuo taulu osui silmiini tänä aamuna, kun olin päättänyt kirjoittaa blogin siitä, mistä voimavaravalmennuksessa oikein on kyse ja miten se voisi auttaa juuri sinua. Ja siinähän se oikeastaan on pähkinänkuoressa. Jokaisen ihmisen tulee olla vahva selviytyäkseen elämän tuomista vastoinkäymisistä, ja kuitenkin samalla säilyttää pehmeys ja herkkyys itse elämälle ja muille ihmisille. Ja juuri tähän ihmisenä olemisen ja kasvamisen prosessiin tarjoaa voimavaravalmennus konkreettisia työkaluja.

Mitä voimavaravalmennus tarkoittaa?

Voimavaravalmennus tarkoittaa keskusteluja, tekniikoita sekä konkreettisia harjoituksia ja työkaluja, joilla voit:

  1. lisätä luottamusta itseesi ja tulevaisuuteen lisäämällä itsetuntemusta sekä tunnistamalla itsellesi tärkeitä asioita 
  2. arvioida omaa ajan- ja energian käyttöäsi sekä sitä, tuleeko siihen tehdä muutoksia hyvinvointisi lisäämiseksi
  3. lisätä ymmärrystä siitä, miten asettaa itselleen hyvää tekeviä tavoitteita sekä motivoitua niiden saavuttamiseksi
  4. päästä eroon kuormittavista sekä vanhassa kiinni pitävistä ajatusmalleista ja uskomuksista
  5. päästä eroon suorittamisesta lisäämällä hyväksyntää ja armeliaisuutta itseään ja jaksamistaan kohtaan
  6. lisätä kykyä rentoutua sekä vähentää stressiä
  7. lisätä kykyä valjastaa oma mieli ja ajattelu rakentavaksi, mahdollisuuksia näkeväksi ja tätä kautta voimavaroja lisääväksi
  8. lisätä parempia kohtaamisia ja vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa

Lue lisää voimavaravalmennuksen NLP-menetelmästä.

Mitä voimavaravalmennuksen aloittaminen vaatii?

Voimavaravalmennus toimii aivan kuten moni muukin asia maailmassa, et voi odottaa tuloksia ilman aktiivista toimintaa ja sitoutumista. Mistä päätös ja motivaatio aloittamiseen ja sitoutumiseen sitten syntyy? Usein me ihmiset kestämme sisulla hyvinkin pitkään epämukavia tilanteita niin töissä kuin yksityiselämässä. Jos tilanne jatkuu kauan, tullaan usein taitekohtaan, jossa ”pettää pää tai kroppa”. Erilaiset huolestuttavasti lisääntyneet uupumiset ja sairaudet ovat esimerkkinä tästä. Itse koin jälkimmäisen. Neljän viikon keuhkokuume pysäytti suomalaisen suorittajan, joka ei itse tajunnut pysähtyä. Ja kun makaat kotona neljä viikkoa, siinä saa kummasti etäisyyttä arkiympyröihin ja on aikaa ajatella seuraavaa askelta kohti parempaa hyvinvointia ja omannäköistä elämää. Usein ihmisen tulee kohdata ns. seinä ja hakata siihen parikin kertaa päätä ennen kuin on valmis aktiivisesti tekemään asialle jotain.

Aivot rakastavat rutiineja ja vastustavat kaikkea uutta. Voimavaravalmennuskin on työtä, joka vaatii energiaa ja sitoutumista. Tämän vuoksi aina ensin laitetaan kuntoon henkilökohtaiset voimavarat, ja sen päälle on hyvä kerätä aimo annos rohkeutta – rohkeutta kulkea omia, itselle varattuja polkuja. 

Mitä voimavaravalmennuksessa sitten tehdään ja miten?

Tarjolla on erilaisia valmennusvaihtoehtoja, joista voit valita juuri sinulle sopivimman. 

Kaikille avoimet ryhmävalmennukset

Rohkeushyppy järjestää kevään aikana yhden kerran valmennusiltoja, joihin sinun on helppoa tulla haistelemaan, mistä oikein on kysymys. Aiheet ovat aivan jokaista koskettavia ja jokaiselle hyödyllisiä, kuten motivaatio, tavoitteiden asettaminen, omat vahvuudet ja itseluottamus. Helppojen harjoitusten avulla pääset kokemaan voimavaraharjoittelun hyötyjä ja saamaan lisäbuustia arkeesi ja elämääsi. Nämä valmennukset soveltuvat ihan jokaiselle ja toimivat erinomaisina voimavarojen kasvattajina. Sinulla ei siis tarvitse olla mitään erityistä haastetta elämässäsi, vaan voit ajatella näitä ikäänkuin voimavaravarastojen täyttämisenä. Ensimmäinen näistä pidetään torstaina 24.1. ja aiheena on ”Year Plan 2019 ja unelmakartta”. Vuosi aloitetaan unelmoimalla ja suunnittelemalla omannäköistä elämää.

Jos olet jo mielessäsi sitoutunut pidempään kehitysprosessiin, on tammi-helmikuussa toteutettava ”Voimavaroja ja rohkeutta muutoksiin” sinulle sopiva vaihtoehto. Varmista paikkasi yhteiselle muutosmatkalle pikaisesti tästä.

Minulta kysytään usein, täytyykö siellä ryhmävalmennuksessa puhua omista asioistaan ryhmän edessä. Vastaus on: ’ei tarvitse’. Järjestän valmennustilanteet aina huomioiden jokaisen erilaisen tahtotilan olla ja vuorovaikuttaa, jakaa tai olla jakamatta omia asioitaan ryhmälle. Harjoitukset tehdään yksin pohtien tai parin kanssa keskustellen. Silloinkin kerrot parille vain sen verran omasta tilanteesta, kun hyvältä tuntuu. Toki jokainen, joka haluaa, saa jakaa omia asioitaan myös koko ryhmän kuullen, ja usein näistä spontaaneista keskusteluista itää ryhmävalmennuksen suurin rikkaus. Valmennuspalautteessa on aina mainintoja siitä, kuinka tärkeää oli tavata muita samanhenkisiä ihmisiä ja kuulla heidän, usein niin omasi kaltaisia tarinoitaan. Niinhän me ihmiset toimimme:

Luulemme olevamme maailman ainoat ihmiset, jotka tuntevat tiettyjä tunteita.

Ja on suorastaan helpotus kuulla, että vierustoverit ovat kokeneet aivan samoja tunteita – ja mikä parasta, selvinneet siitä.

Tulevaisuuden työyhteisötaidot ja yritysvalmennukset

Tulevaisuuden työelämä ja sen vaatimat muutokset niin yritys- kuin johtamiskulttuurissa sekä yksilötasolla on teema, jonka mahdollistamiseksi Rohkeushyppy tekee töitä. Osa voimavaravalmennuksista on suunnattu nimenomaan työelämän ympäristöön ja sen kehittämiseen. Työyhteisön muutoksissakin on aina lopulta kyse yksilöiden henkilökohtaisista muutoksista, joten henkilökohtaiset voimavarat ovat näissä valmennuksissa tärkeässä roolissa vuorovaikutuksen ja parempien kohtaamisten rinnalla. Nämä valmennukset saattavat soveltua sinulle, jos olet enemmän kiinnostunut työelämän kontekstissa tehtävistä muutoksista vs. henkilökohtaisen elämän muutos. Näitä valmennuksia teen myös räätälöidysti yrityksille. Niissä painottuu yrityksen tarpeiden mukaisesti ihmisten henkilökohtaiset voimavarat sekä vuorovaikutus..

Kaikille avoin ”Tulevaisuuden työyhteisötaidot – workshopsarja” sisältää vielä kaksi kertaa, 17.1. sekä 7.2. Niihin pääset tutustumaan tästä.

Henkilökohtainen valmennus

Henkilökohtainen valmennus sopii sinulle silloin, kun olet todella motivoitunut tekemään työtä henkilökohtaisen kehittymisesi eteen. Valmennus ja harjoitukset ovat täysin sinun tilanteeseen räätälöityjä ja muutosprosessi on intensiivisempi. Ensimmäisellä kerralla tutustutaan, keskustellaan tilanteestasi sekä rakennetaan valmennussuhteelle tärkeää luottamuspohjaa. Jos sinusta tuntuu sen jälkeen mukavalta aloittaa valmennussuhde, saat henkilökohtaisen valmennusohjelman, ja voit päättää suosituksen pohjalta, kuinka moneen kertaan olet valmis sitoutumaan omassa muutosprosessissasi. Toki saat aina muuttaa mieltäsi, mutta aivan kuin kehon fyysisessä harjoittamisessa, tulokset eivät synny yhdessä yössä, vaan kyseessä on todellakin muutosprosessi, joka etenee vaiheittain.

Retriitti

Kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä järjestettävä retriitti Paraisten kauniissa saaristossa, on ihana mahdollisuus lisätä voimavaroja ja ottaa etäisyyttä tuttuihin ympyröihin.  On uskomatonta, kuinka paljon lyhytkin maisemanvaihdos vapauttaa ajattelua ja tuo uusia näkökulmia elämään. Retriitissä pääset hemmottelemaan kaikkia aistejasi ympäröivän luonnon syleilyssä. Päivän tärkein teema on kiireettömyys ja rento ilmapiiri, vaikka teemmekin tietoisesti työtä jokaisen henkilökohtaisen kehittymisen eteen.

Haluatko siis lisää voimavaroja ja rohkeutta elää itsesi näköistä elämää? Hyppää mukaan Rohkeushypyn vuoteen 2019, tehdään siitä yhteinen seikkailu!

Tutustu asiakkaiden kokemuksiin valmennuksista.
Tutustu valmentajaan – Rohkea Reetta ja hänen henkilökohtaiseen muutosmatkaansa.

Voimavaroja arkeen ja muutoksiin Rohkeushypyn Facebookista ja Instagramista

Kommentoi