Uravalmentajan vinkit työnhakuun

Rohkeushypyn Reetta toimii uravalmentajana asiakkaansa UP Partnersin kautta. Ammattiliitto PRO haastatteli Reettaa tehden artikkelin aiheella ”6 vinkkiä: Näin teet puhuttelevan työhakemuksen.” Nappaa tästä vinkit talteen.

1. Valmistaudu huolella

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Mieti jo suunnitteluvaiheessa, mitä olet tehnyt ja mitä osaat. Peilaa niitä siihen, mitä ja ketä työilmoituksessa haetaan. Mieti, vastaako uusi työ osaamistasi ja mitä annettavaa sinulla olisi uudelle työnantajalle.

Onhan asenteesi kunnossa? Oletko aidosti kiinnostunut organisaatiosta ja työstä, jota haet? Tutustu työpaikan nettisivuihin ja somekanaviin.  Hakemuksestasi on aistittavissa se, että olet tutustunut yritykseen ennalta. Samalla virittäydyt sopivasti oikeaan tunnelmaan. Innostu ja usko itseesi: tätä minä haluan.

Jotta pääsisit eroon tyhjän paperin syndroomasta, tee itsellesi käsitekartta paperille. Voit siinä pohtia, miksi juuri tämä yritys on sopiva ja miksi juuri sinä sopisit sinne. Huomaat, ettei A4 olekaan pelottava, vaan informaatio ja innostus löytyvät sisimmästä.

2. Tutustu ilmoitukseen

Käy työpaikkailmoitus huolellisesti läpi: millaista osaamista ja ihmistä toivotaan. Pureskele ilmoitus osiin.

Yhdistä osaamisesi haluttuihin ominaisuuksiin. Jos tuntuu siltä, että yritys hakee yli-ihmistä, kaiva esiin kyseinen työtehtävä kaiken alta ja keskity siihen. Ei haittaa, vaikka osaamislistalta puuttuu puolet – tuo esiin oppimishalukkuutesi ja uteliaisuutesi käytännön työssä ja vuorovaikutuksessa.

Soita yrityksen rekrytoivalle henkilölle ja kysy lisää. Kysy niistä asioista, jotka tulivat mieleesi, kun tutustuit  rekryilmoitukseen ja organisaatioon. Samalla välittyy aito kiinnostuksesi ja erotut muista. Hakemuksessasi voit myös viitata puhelinkeskusteluun ja asioihin, joista keskustelitte.

3. Panosta alkuun

Hakemuksen ensimmäisen kappaleen tarkoitus on herättää heti kiinnostusta. Panosta siihen. Älä aloita kliseisesti: Näin ilmoituksenne ja olen sopiva työtehtävään. Karsi kaikki selittelyt.

Kerro, miksi innostuit tästä työpaikasta ja yrityksestä – vastaa miksi-kysymyksiin. Kirjaa osaamisesi timanttisimmat kohdat. Motivaatio on tärkeä ajuri työpaikan saamisessa.

Älä mieti, onko sinulla kaikkea vaadittavaa osaamista. Ajattele mieluimmin niin, että sinä pystyt tuohon ja tuohon asiaan.

Älä mieti, onko sinulla kaikkea vaadittavaa osaamista. Ajattele mieluimmin niin, että sinä pystyt tuohon ja tuohon asiaan.

Työhakemus voi olla myös video, jos se tuntuu luontevalta. Hyötynä on, että pääset erottautumaan omalla äänelläsi, kasvoillasi ja persoonallasi. Jokaiseen hakuun ei kannata tehdä erillistä videota. Tee minuutin mittainen tervehdysvideo, jossa kerrot muutaman onnistumisesi ja jota voit käyttää jokaisessa työnhaussa.

4. Tuo persoonasi esiin

Ensimmäisen kappaleen jälkeen voit kertoa osaamistaustastasi: mitä työkokemusta sinulla on tai mitä olet opiskellut. Jos työkokemusta ei ole vielä kertynyt, kerro opintoihin liittyvistä tehtävistä ja vapaa-ajastasi. Usein harrastukset ja vapaa-ajan tekemiset kertovat paljon hakijasta.

Tuo persoonasi esiin ja ole konkreettinen. Jos olet tarkka ja huolellinen, niin missä konkreettisessa yhteydessä ja miten se on tullut esiin? Voiko esimerkkinä olla tiimityö, hanke tai palaute? Jos kanssasi on helppo työskennellä, kerro, kuka niin on sanonut. Adjektiivilistaa ei hakemuksesta kannata tehdä.

Kenenkään ei tarvitse olla maailmanmestari, vaan kokemukset, projektit ja onnistumiset sekä arkisetkin työasiat merkitsevät. Ne kuvaavat hyvin käytännön tekemistä. Mieti kokemushistoriaasi: mikä saa sinut syttymään ja milloin olet ollut tyytyväinen. Kysy kollegoilta tai kavereilta, miten he kuvailisivat sinua.

Pidä huomio vastaanottajassa: mitä yritys saa palkatessaan sinut töihin?

5. Tee lukeminen helpoksi

Selkeys on eduksi hakemukselle. Työnantajan edustaja saattaa lukea kymmeniä, jopa satoja hakemuksia. Kannattaa yrittää pitää hänen mielenkiintonsa yllä. Kuvaavista väliotsikoista lukija esimerkiksi näkee heti, mistä on kysymys.

Suomen kielessä synonyymeja riittää –  käytä niitä, äläkä toistele samoja sanoja.

6. Sanoita tavoite

Hakemuksen loppuun on myös hyvä satsata. Sanoita ja kiteytä tavoitteesi: Tulen mielelläni kertomaan, miten auttaisin yritystä menestymään.

Kannattaa tuoda ilmi, että liikkeellä ollaan yhteistyöfiiliksellä. Työnhakijat eivät ole altavastaajia, sillä työnantaja tarvitsee työntekijöitä. Kyse on yhteispelistä ja win–win-tilanteesta.

Lue vielä kaikki kirjoittamasi läpi. Tärkeää on, että osaamisesi ja kiinnostuksesi välittyy hakemuksesta. Vaikka olisit ollut pitkään työttömänä, pyri panostamaan määrän sijasta laatuun.  Tusinahakemusten sijaan pysähdy pohtimaan, mikä juuri tässä työssä kiinnostaa. Jos ajatuksesi tai tunteesi ovat solmussa työttömyyden takia, Pro Nosteen -uravalmentajan kanssa voi availla lukkoja.

Työnhakijat eivät ole altavastaajia, sillä työnantaja tarvitsee työntekijöitä. Kyse on yhteispelistä ja win–win-tilanteesta.

Mieti myös hakemuksesi sävyä – sekin kertoo, millainen olet.

Hyvä olisi, jos joku läheinen luottohenkilö vilkaisisi hakemustasi ja kertoisi mielipiteensä. Kirjoittaja voi tulla sokeaksi omalle tekstilleen.

Älä lannistu

Työnhakuprosessiin kuuluu yhteydenpito myös työnantajan puolelta. Työnhausta tulee huono fiilis, jos työnantaja ei reagoi mitenkään.

Älä kuitenkaan lannistu, vaikka vastausta ei kuuluisikaan. Voit kääntää asian toisinpäin: organisaatio ei ole sinun arvollesi ja persoonallesi sopiva. Jatka sinnikkäästi eteenpäin.

Alkuperäinen teksti: Tarja Västilä

Lue alkuperäinen julkaisu Ammattiliitto PRO:n nettisivulta.