Rohkeushyppy yrittäjäksi – osa 3/3: voimavaroja muutokseen

Tässä blogisarjassa kerron rohkeushypystäni yrittäjäksi. Toivon, että myös sinä saat siitä voimavaroja omaan muutokseen. Olethan jo lukenut ensimmäisen 1/3 ja toisen 2/3 osan.

Rohkeushypystäni yrittäjäksi on kulunut nyt reilu puoli vuotta. Sain aika nopeasti huomata, että huhtikuinen irtisanoutuminen oli vain yksi monista rohkeista askeleista ja hypyistä, joita saisin ottaa. Millaisia tapahtumia ja tunteita tähän ensimmäiseen puoleen vuoteen on mahtunut? Mitä on siis odotettavissa, kun hyppää rohkeasti muutokseen? Tapanani on keskittyä positiiviseen, rehellisyyttä unohtamatta. Mennään siis samalla kaavalla myös nyt.

Uusia versoja

Jos muutoksen ajankohtaan voisi vaikuttaa, yksi neuvo olisi ehdottomasti tämä: ajoita muutos kevääseen. On hieman helpompaa kestää epävarmuutta ja fiilistellä elämänmuutosta kevään puhjetessa kukkaan, auringon paistaessa, lintujen laulaessa ja päivän pidetessä. Energiaa oli minullakin vaikka muille jakaa, ja vapauden tunteeni kukoisti yhdessä luonnon kanssa. Mökkitoimistoni täyttyi luonnoslehtiöistä ja käsitekartoista, kun luova suunnittelu yritykseni nimestä, visuaalisesta ilmeestä, visiosta, missiosta, palveluista (vain osan yrityksen perustamisen työtehtävistä mainitakseni) kävi kuumana. Mökki ja sen kaunis luonto oli mitä parhain ympäristö vanhan taakse jättämiseksi ja uuden luomiseksi. Oma uudistumisprosessini kulki yhtämatkaa ympäröivän luonnon kanssa niin konkreettisesti kuin symbolisestikin: raivasin kukkapenkistä vanhat, tummuneet ja raskaat lehdet tehdäkseni tilaa uusille, pienille, vihreille versoille, jotka täyttivät kevään edetessä maan.

voimavaroja muutokseen rohkeushyppy yrittäjäksi

Vietin muuten ensimmäistä kevättä uudessa mökissämme ja minulle oli täysi arvoitus, millaisia kukkia ja kasveja mullasta nousee. Täysin sama ajatus kuvasti oman yritykseni suunnittelua: eriväriset ja -muotoiset kukat olivat kuin kaikki ne kymmenet ideat, jotka versosivat päästäni. Tämä oli viimeistään se hetki, kun olin valmis allekirjoittamaan kaikki luovuudesta ja innovoinnista oppimani asiat – sinun tulee katkaista arjen rutiinit ja mennä uuteen ympäristöön saadaksesi uusia ja raikkaita ideoita.

Kuuntele hiljaisuutta

Toinen tärkeä voima, jonka luonto antoi, oli sen hiljaisuus. Kun kävelet metsässä tai istut laiturin nokassa omien ajatustesi kanssa, kuulet sydämesi äänen. Ensin kuiskailu on hentoa ja sille tulee herkistää kaikki aistit. Mutta kun opit kuuntelemaan sisäistä ääntäsi ja intuitiotasi, tavoitat sen yhä helpommin myös arjen pyörteissä. Tähän uskon koko ajan kasvavan meditointi- ja mindfulness -buumin pohjautuvan. Ihmiset tarvitsevat hiljaisuutta voidakseen hyvin ja kun aina ei ole mahdollista muuttaa mökille tai tai mennä metsään, erilaisilla harjoituksilla voit hakea hiljaisuudesta voimaa melkein missä tahansa.

Itseluottamus ratkaisee onnistumisen

No entäs sitten se rehellisyys. Eihän se nyt voinut pelkkää tanssia olla, vaikka kevät ja kesä olivatkin käden ulottuvilla. Sitten koittaa pitkä ja pimeä syksy – ”Mites nyt suu pannaan?”, kyselevät suomalaiset.

Olen miettinyt useasti tämän puolen vuoden aikana, mikä on se voima ja tunne, joka pitää minut järjissään ja saa jatkamaan. Mistä tulee se loputon usko ja luottamus siihen, että olen tehnyt oikean ratkaisun ja onnistun. Uskon tuon voiman olevan itseluottamus, joka on kokemukseni mukaan lähes kaiken elämässä onnistumisen ja epäonnistumisen taustalla. Kun sinulla on realistinen ja positiivinen suhtautuminen itseesi kaikkine puolinesi, voit saavuttaa elämässäsi ihan mitä ikinä keksitkin unelmoida. Itseluottamus rakentuu siitä, että tunnistat vahvuutesi ja osaat suunnata ne sinulle tärkeisiin asioihin. Sinun tulee myös myöntää heikkoutesi, kehittää niitä riittävässä määrin ja mikä tärkeintä, hyväksyä loput osaksi sinua. Tästä kumpuaa myös kyky myöntää haavoittuvuutensa ja keskeneräisyytensä. Terveestä itseluottamuksesta kumpuaa tasapaino, luottamus ja rohkeus. Rohkeus olla oma itsesi ja toteuttaa juuri niitä unelmia, joita varten sinä synnyit tähän maailmaan.

Ja kyllä, myönnän heti, että itseluottamus on ollut koetuksella monesti kuluneen puolen vuoden aikana. Kaikista yrityksen perustamiseen liittyvistä töistä selviytyminen, asiakkaiden hankinta, omien ajatusten paljastaminen maailmalle, toimeentulo, ideoiden täytäntöönpano, itsensä johtaminen 24/7… On ollut hetkiä, jolloin sitä itseluottamusta ja uskoa tulevaan saa kaivella hetken ja syvemmältä. Hyvät uutiset ovat kuitenkin siinä, että aina se on löytynyt. Tämän tiedän johtuvan siitä, että teen joka hetki töitä niiden asioiden äärellä, jotka koen tärkeiksi. Henkilökohtainen missioni on tehdä maailmasta parempi paikka yksi kohtaaminen kerrallaan ja Rohkeushypyn missio on valmentaa yrityksistä ja ihmisistä tulevaisuuden kestäviä –  antaa konkreettisia keinoja pärjätä jatkuvien muutosten ja niiden tuoman epävarmuuden keskellä hyvinvoivina ja tasapainoisina. Ja kun jokainen, välillä vaikea, ärsyttävä tai muutoin heikkouksiini menevä työtehtävä on tehty tämän asian puolesta, selviän siitä.

Sinua tullaan testaamaan

Mielenkiintoisimpina olen kokenut ne hetket, kun unelmaani testataan. En tiedä onko sattumaa, mutta tämän puolen vuoden aikana eteeni on päätynyt useamman kerran tilanne, joka houkuttelee tarttumaan siihen. Esimerkiksi aikaisemmin “unelmatyökseni” luokittelemani työpaikkailmoitus. Ajatukseni menevät silloin suunnilleen näin: “Olisiko sittenkin helpompaa mennä takaisin vakityöhön? Saisin kaipaamani työyhteisön ja energiaa joka päivä kohtaamistani ihmisistä. Olisi taas esimies, joka katsoisi perääni ja kyselisi tavoitteideni perään. Ei tarttis ihan kaikkea tehdä itse.” Ja sitten, sydän kuiskaa: “Teitkö sä todella tän kaiken vaan luovuttaakses?” No en hitto vie tehnyt! Kyllä tämä kortti katsotaan loppuun asti – ja sitähän ei toki kukaan tiedä, milloin se loppu on. Mutta eihän elämässä yleensäkään ole mitään takeita huomisesta.

Voima löytyy sisältäsi

Suurin taito, jonka me ihmiset tarvitsemme, on kyky sietää jatkuvien muutosten tuomaa epävarmuutta. Ja kokemukseni mukaan tämä on mahdollista vain silloin, kun luotat itseesi ja tulevaan. Kaikista tärkein kysymys onkin: “Mistä sen luottamuksen oikein voi hankkia?” No se rakkaat ystävät löytyy vain ja ainoastaan sinusta itsestäsi. Ja tällä matkalla sinua auttaa Reetta ja Rohkeushyppy.

Hyppää rohkeasti matkaani, Reetta

P.S. Alkuvuonna 2018 starttaa Rohkeushypyn kaikille avoin Voimavaroja muutokseen -valmennus. Jos haluat olla ensimmäisten joukossa kuulemassa tästä, jätä yhteystietosi sähköpostiini reetta(at)rohkeushyppy.fi otsikolla ”Voimavaroja muutokseen”

Tutustu Rohkeushypyn yritysvalmennuksiin
Kaipaatko voimavaroja arkeen, tutustu henkilökohtaiseen valmennukseen ja kaikille avoimiin ryhmävalmennuksiin
Lue lisää valmentajasta – Rohkea Reetta

Seuraa Rohkeushyppyä Facebookissa ja Instagramissa

Hyppää rohkeasti matkaani!