Julia on toiminut Rohkeushypyllä harjoittelijana nyt kuukauden verran, jonka aikana olemme käyneet useita loistavia keskusteluja. On mielenkiintoista verrata ajatuksia työelämästä, kun Julia on oman urapolkunsa alkumetreillä ja Reetalla on takana jo pari erilaista uraa sekä yrittäjyys. Yksi teema, josta olemme keskustelleet paljon on nuorten työnhaku. Julia on jutellut aiheesta lisäksi omien ystäviensä kanssa ja Reetta uravalmennettavien kanssa.
Olenko tarpeeksi?
Julian mukaan työnhaku herättää paljon kysymyksiä nuorissa. Nuoret pohtivat päällimmäisenä “olenko tarpeeksi?” Olenko tarpeeksi koulutettu ja tarpeeksi fiksu, olenko tälle yritykselle tarpeeksi hyvä kandidaatti? Usein riittämättömyyden tunne johtaa motivaatiovajeeseen sekä lannistumiseen. Voi olla, että työtä ei edes uskalla lähteä hakemaan.
Sama kysymys vaivaa myös jo työelämässä pidemmän aikaa olevia. Varsinkin työn menettäminen saattaa nostaa pintaan kysymyksiä oman ammattitaidon ja osaamisen riittävyydestä, kertoo Reetta.
“Valitettavasti valintamme ei osunut tällä kertaa sinuun”
Julia tutki asiaa tarkemmin ja kyseli tutuiltaan, jotka ovat opintojensa ohella pyrkineet työelämään, mitä tuntemuksia työnhaku heissä herättää. Esille nousi suuret teemat, kuten riittämättömyyden tunne, pelko torjunnasta sekä epätoivo hakuprosessista. Poikkeusvuosi on lisännyt entisestään stressiä työn saamisesta, kun nyt samaan paikkaan voi hakea kolminkertainen määrä hakijoita.
– Massasta erottuminen onkin yksi työnhakuprosessin hankalimmista vaiheista, ja uskon, että tähän voi moni muukin samaistua, sanoo Julia.
Lähipiiri tsemppaa eteenpäin
Julia on löytänyt tähän tilanteeseen ratkaisuksi itseensä uskomisen.
– Sinun täytyy uskoa, että olet yhtä vahva hakija kuin muutkin, ja olet saanut opinnoista tai aikaisemmasta työpaikasta tarvittavat työkalut onnistumiseen. Itsevarmuus huokuu ulospäin työnhaussa, ja se on yksi suurimmista voimavaroista, joka sinulla voi olla, tsemppaa Julia.
Tässäkin tilanteessa voi huomata oman lähipiirin voiman, sillä usein juuri he saavat sinut keräämään viimeisetkin jaksamisen rippeet ja kokeilemaan vielä kerran.
– Saman avun voi saada uravalmennuksesta. Kun omat taidot tai itseluottamus ovat kateissa, oma sparraaja vierellä auttaa uskomaan itseensä ja osaamiseensa, sanoo Reetta.
Onko minulla tarpeeksi työkokemusta?
Toinen ongelmakohta nuorten työnhaussa ilmenee Julian mukaan työkokemuksessa. Usein opiskelijoille suunnatuissa työpaikkailmoituksissa painotetaan, ettei monien vuosien kokemus alalta ole merkitsevää, vaan innokas ja oppiva asenne riittää. Lopulta paikan saa kuitenkin hakija, joka on toiminut alalla jo vuosikymmenen. Miten nuoret koskaan saavat arvokasta työelämän kokemusta, kun työpaikat annetaan aina huomattavasti kokeneimmille ammattilaisille? Tämäkin tilanne herättää helposti saman kysymyksen: “olenko koskaan tarpeeksi?”
Periksiantamattomuus palkitaan juuri sinulle sopivalla työpaikalla
Kolmenkymmenen personoidun työhakemuksen ja ansioluettelon lähettämisen jälkeen, kun valinta ei vieläkään osu sinuun, on helppo tuntea itsensä torjutuksi ja epätoivoiseksi. Julialla on tästä omakohtaista kokemusta viime talvelta, jolloin hänellä oli haussa työharjoittelupaikka.
– Kirjasin ylös kuinka moneen paikkaan laitoin hakemuksen, ja kuinka monesta paikasta kuulin takaisin. Yhteensä lähetin 33 erilaista työhakemusta, mutta vain 10 paikasta sain vastauksen. Suhde tuntui todella pieneltä. Maaliskuussa olin jo menettänyt motivaation useiden torjuntojen takia. Onneksi jaksoin kuitenkin lähettää vielä yhden hakemuksen lisää lähipiirin kannustuksella, sillä se tärppäsi! Aloinkin suunnittelemaan melkein heti harjoittelujaksoa Reetan ja Rohkeushypyn kanssa. Jos jotain omasta kokemuksestani opin niin sen, että oikea yritys ei tuo sinulle riittämätöntä tunnetta, vaan se lisää motivaatiota kehittyä, iloitsee Julia.
Työharjoittelu tuo arvokasta kokemusta
Työharjoittelut ovat nuorille tärkeä vaihe, sillä ne tarjoavat juuri sitä kokemusta työelämästä, mitä monet työnantajat sanoistaan huolimatta vaativat. Julia on jo harjoittelunsa alkutaipaleella kokenut oppineensa paljon työelämäkulttuurista, oman alansa työkaluista sekä omasta itsestään.
– Mitä enemmän opin ja teen, sitä paremmin tiedän olevani oikealla alalla. Työharjoittelu vie minut lähemmäksi tavoitettani, eli kehittyä oman alani asiantuntijaksi, sanoo Julia.
Kaipaatko sparrausta omalle urapolullesi? Rokeushypyn yksilövalmennuksella uutta suuntaa urallesi. Lue lisää Yksilövalmennus.