Oivalluksia oppimisesta

Uuden oppiminen on aina energisoinut ja motivoinut minua. Jos elämä tai ura on tuntunut junnaavan paikoillaan, olen hakeutunut tiedon äärelle, uutta oppimaan. Ja  miten olenkaan taas lähtenyt lentoon ja uskonut osaamiseeni aivan uudella tasolla.

Parasta oppimisessa on se oivalluksen tunne, kun tuore tieto yhdistyy omiin kokemuksiin ja synnyttää aivan uusia ulottuvuuksia. Tietoisuuden avartuminen on yksi parhaista tunteista, joita tiedän. Oloni oivalluksen hetkellä on pirskahtelevan euforinen.

Oppimisen tasoja

Tunnistat varmasti sen tunteen, kun olet juuri oppinut ja oivaltanut jotain merkityksellistä. Elät ja palat asiaa joka solullasi ja haluaisit kertoa siitä jokaiselle vastaantulijalle. Tällöin viestinnässä korostuu usein omat kokemuksesi, joita haluat ikään kuin opettaa muille. Tiedät, että osaat, ja se huokuu sinusta ja lisää itsevarmuuttasi. Itse muistelen hymähdellen erästä nuorena ja innokkaana pitämääni esimiesten viestintäkoulutusta, kun päädyin kaatamaan kaiken tiedon aiheesta kuulijoiden niskaan. Erään esimiehen kommentti valmennuksen jälkeen meni jotenkin näin: “No, olihan se aikamoinen paketti!”

Kun asiantuntemuksesi ja kokemuksesi syvenevät, tieto tulee ikään kuin osaksi sinua, ja voit rauhallisin mielin siirtyä tiedon kaatajasta oivalluksien herättelijäksi. Roolisi ei olekaan opettaa muita, miten mikäkin asia mielestäsi tulisi tehdä, vaan toimia eräänlaisena tiedon tarjoilijana ja motivaation sytyttäjänä. Mahdollistaa jokaisen oma oppiminen juuri heille sopivalla tavalla.

Mitä jos en opi?

Usein muutoksissa ja uuden äärellä pelkää eniten sitä, opinko uusia tarvittavia taitoja. Tai oikeastaan sitä, miten minun käy, jos en opikaan. Onko minulla enää paikkaa muutoksen jälkeen tai osaamisellani arvoa? Tämän kaltaiset ajatukset ovat järjellä ajateltuna täysin turhia, onhan oppimisen taito meissä jokaisessa luonnostaan. Aivoillamme on kyky oppia lähes rajattomasti uutta. Miksi oppimiseen sitten liittyy myös epäilyksiä ja pelkoja?

Olemme saattaneet kantaa mukanamme jo lapsuudesta asti kielteisiä, oppimiseen liittyviä uskomuksia, jotka ovat salakavalasti vahvistuneet omissa puheissamme. “Olen surkea matikassa”, “meidän suvussa ei ole kielipäätä” ovat tuttuja, viattomilta kuulostavia lausahduksia, joilla on kuitenkin kauaskantoiset seuraukset. Kiinnitä siis huomiota mahdollisiin rajoittaviin uskomuksiin, joita liität omaan oppimiseesi ja haasta niitä. Onko tämä todella totta vai ainoastaan oma ajatukseni asian tilasta? Usein jo uuden näkökulman ottaminen omaan uskomukseen vie siltä voimaa.

Jo opittu saattaa kadota

Oppi on taito, jota tulee pitää yllä ja virkeänä. Osa taidoista, kuten pyörällä ajaminen kuuluu niihin, jotka säilytät pitkänkin tauon jälkeen. Useimmat taidoistamme vaativat kuitenkin harjoittelua. Itse olen törmännyt siihen ilmiöön, että olen aivan vakuuttunut jonkun taitoni tai osaamiseni katoamisesta, jos en ole sitä hetkeen käyttänyt. Tarvitaan kuitenkin vain yksi onnistuminen sillä saralla, ja kaikki oppi palautuu taas kirkkaana mieleen. Pidä siis oppimisen taito aktiivisena.

Oppimista aina ja kaikkialla

Oppimista on monenlaista ja nykyään omalla kotisohvallakin voi oppia paljon. Internet tarjoaa videoita, kursseja, inspiroivia puheita ja tekstejä, kirjoista puhumattakaan. Säännöllisin väliajoin haluan kuitenkin lähteä seminaariin tai koulutukseen oppimaan yhdessä. Ja yksi ehdoton suosikkini ovat keskustelut muiden kanssa, tuttujen ja tuntemattomien. Mikä valtava oppi jokaisessa kohtaamisessa väreileekään, kunhan malttaa keskittyä sen äärelle.

HARJOITUS – Oppimista voi harjoitella mielikuvissa

Jos tuntuu, että oppimisen taito on hukkunut täysin, etkä oikein saa siitä kiinni, voit lähteä herättelemään oppimisen taitoa ensin mielikuvissasi. Meillä kaikilla on ihan varmasti ollut elämän aikana positiivisia oppimiskokemuksia. Sen ei tarvitse edes liittyä kouluun tai opiskeluun, vaan se on voinut olla vaikka hetki, jolloin isoisä opetti sinua veistämään tai äiti suurustamaan kastikkeen. Kokeile seuraavaa helppoa harjoitusta:

  1. Valitse rauhallinen hetki ja paikka.
  2. Sulje silmäsi ja hengitä muutama kerta syvään. Pyri rentouttamaan mielesi ja kehosi.
  3. Aikamatkusta mielessäsi johonkin positiiviseen oppimishetkeesi ja elä se ikäänkuin uudestaan:
    • Missä olet?
    • Kenen kanssa?
    • Mitä näet tai kuulet ympärilläsi?
    • Mitä haistat tai ehkä maistat?
  4. Kun pääset elämään tuon hetken uudestaan mahdollisimman tarkasti, keskity siihen, millainen tunne siitä tulee ja anna tuon tunteen vahvistua koko kehossasi.
  5. Nautiskele oppimiskokemuksen tuomista positiivisista voimavaroista juuri niin kauan kuin haluat ja palaa sen jälkeen nykyhetkeen. Miltä nyt tuntuu? Miten ajatukset itsestäsi oppijana muuttuivat – tuliko niihin jotain lisää, jäikö niistä jotain pois?

Kun käy mielikuvissa lainaamassa voimavaroja positiivisesta oppimishetkestään, lisää se luonnostaan itsevarmuutta oppijana ja uskoa siihen, että voin oppia uusia taitoja rajattomasti.

Onnistuneita oppeja ja oivalluksia!

Opitaanko yhdessä?

Syksy on uuden oppimisen aikaa parhaimmillaan. Osallistu Rohkeushypyn kaikille avoimeen ryhmävalmennukseen ”Voimavaroja ja rohkeutta muutokseen.”

Joskus omien ajatusmallien muuttaminen voi olla hankalaa ja kaipaat ehkä alkuun ohjattua harjoittelua. Tutustu siinä tapauksessa Rohkeushypyn palveluihin niin yksilöille kuin organisaatioille:

Yrityksille suunnatut valmennukset 
Henkilökohtainen valmennus ja ryhmävalmennus

Tutustu asiakkaiden kokemuksiin valmennuksista.
Tutustu valmentajaan – Rohkea Reetta ja hänen henkilökohtaiseen muutosmatkaansa.

Voimavaroja arkeen ja muutoksiin Rohkeushypyn Facebookista ja Instagramista